Skip to content

CO2 besparen met boerenverstand

Met mos bekleedde muren, toiletten vol troebel regenwater, zonnepanelen voor de energie, meubilair van hennep, een lokale boer die kratten vol lokale seizoengroente naar binnen rolt. Als je bij kantoren over de vloer komt zoals ik, dan kan je er niet meer omheen.

Het duurzaamheidsvirus verspreidt zich gelukkig als een olievlek.

Alles moet cradle to cradle, 0-op-de meter, groene energie, verantwoord met water, lokaal en circulair. Je kunt geen krant meer lezen zonder.

In Nederland plakken we daar graag keurmerken op, geven certificaten, bedenken ratings. Hoe duurzaam is jouw kantoor? Scheiden jullie afval? Welke materialen zijn er gebruikt in het gebouw? Hebben jullie je energievraag geminimaliseerd? Hoe gebruiken jullie water?

Er is een EPA-U label, een BREEAM-certificaat, het energielabel of wat dacht je van het Groen label?

Allemaal manieren het Nederlands vastgoed zo duurzaam mogelijk te maken en te gebruiken. En dat gaat ons goed af.

Wellicht omdat er geld mee te verdienen is, maar dat terzijde. 

De Belgen vragen zich inmiddels af hoe wij toch weer zo snel de duim in de dijk hebben gestoken. De Duitsers komen buurten om de dadendrang van de Hollandse school te kopiëren.

Toegegeven, er zijn ook sceptici, maar ik en dus mypup scharen zich in het kamp van de gelovers. Liever gister dan morgen. 

Toch is er een blinde vlek in de verduurzaming van ons kantorenbestand. Dat is samen te vatten in 1 woord:

Koeriers.

In een eindeloze stroom rijden ze af-en-aan, dag in dag uit. Ze leveren spullen op kantoor die de medewerkers online gekocht hebben. Voor een bedrijf met 1000 medewerkers is dat al snel een koerier of 15 per dag.

Voor elk pakket komt een koerier aan de deur. Met ronkende brommer, of rokende bestelbus. Bij uitzondering op een fiets, zonder trapondersteuning.

En dat is wat mypup betreft natuurlijk zonde. Want op dit vlak is het heel makkelijk om de CO2-uitstoot aanzienlijk te beperken. Noem het de biggest bang for a buck.

Hoe?

Verzamel pakketten aan de randen van de gebouwde omgeving. Combineer leveranties aan kantoren. En ja, toegegeven, zet een mypup locker in de aankomsthal van elk kantoor. Dat mag er ook een van onze concurrent zijn, dat maakt voor het argument niet uit.

Zo besparen we samen makkelijk en goedkoop CO2-uitstoot. Die winst is nog niet gevat in een energielabel of certificering. Dit is boerenverstand.

Martijn van Schaveren
MyPup